In de media


Kek Mama, mei 2015.

Relativeren kun je leren, ook je kind. 

Diepgaand interview over hoe je als mama beter om kunt gaan met het leven thuis en op het werk. Met een heleboel handige tips! Bovendien is relativeren voor kinderen juist wonderlijk eenvoudig aan te leren, daarover lees je in dit artikel. 


Koffietijd, Eerste Kerstdag 25 december 2014.

Wie zit er bij jou aan de kersttafel?


Op Eerste Kerstdag zitten we massaal aan het Kerstdiner. Warm, knus en gezellig, maar niet altijd even ontspannen. Want hoe ga je om met je gestreste schoonmoeder, je betweterig neefje, je kwebbelende tante of je zogenaamd grappige oom? Janneke Gaanderse is psycholoog en heeft vier kersttafel-types omschreven en geeft tips hoe je met ze omgaat. Lees het hier>


De types in het kort:

De Grammofoonplaat
Vertelt graag verhalen uit de oude doos. Deze plaat herhaalt zich elke Kerst of tijdens elke bijeenkomst met familie. Als het aan hem zou liggen zou hij wel uren achter elkaar aan het woord willen zijn om verhalen over vroeger te delen. 

Tips: Luister en lach beleefd om de verhalen die je al honderd keer hebt gehoord, vul ze aan met wat jij je ervan kunt herinneren en met eigen ervaringen.

Juffrouw Mier
Verzorgt alles tot in de puntjes, is op de hoogte van het wel en wee van iedereen en is een altijd een beetje hyper omdat ze alles in de smiezen wil houden, overdreven zorgzaam is en perfectionistisch. Doet graag alles zelf. Vindt het moeilijk om hulp aan te nemen. Vaak is ze gestrest over of alles wel goed is.

Tips: Geef vooral veel complimenten over alles wat ze heeft georganiseerd. Wees lief voor haar en laat merken dat je het op prijs stelt dat ze zoveel moeite heeft gedaan. Probeer haar niet alles zelf te laten doen en laat haar inzien dat het niet allemaal perfect hoeft. 

De grapjas
Ziet humor in alles wat er verteld wordt en grapt en grolt het diner door. Praat met luide stem en is constant aan het woord.

Tips: Wat misschien leuk is, is om gezamenlijke verhalen met deze persoon aan anderen te vertellen. Daarmee kun je jouw eigen herinneringen een enorme boost geven door alle verbloemingen en extra leuke details en je hoeft niet zelf als lachpubliek te dienen voor even.

Wil je graag zelf wat meer aan het woord zijn of een wat realistischer gesprek voeren? Dan kun je benoemen dat je het over iets wilt hebben en misschien op een grappige manier aangeven dat je dit even serieus wil nemen. Lukt het niet? Geef deze persoon dan een hartelijke hand, leg je hand op de arm of schouder en vertel dat je het hartstikke leuk vindt om te praten en dat je graag nog even naar X loopt om te horen hoe het gaat of je kunt aangeven dat je toch echt even in de keuken gaat helpen met de borden/hapjes etc.

De betweter
Hij weet het altijd beter, zegt regelmatig: “Ja, maar…” en luistert vervolgens niet meer naar de mening van anderen. Dat maakt hem vaak ook irritant. Hij is er als de kippen bij om fouten bij anderen aan te wijzen.

Tips: Het heeft weinig voeten in de aarde als je deze persoon aanspreekt op dit gedrag. Luister met alle geduld dat je in je hebt en vul vervolgens zijn ideeën aan met die van jou. Misschien kun je zo af en toe een luchtige grap maken, de boel relativeren met een grappige anekdote en als je er nu toch zit, vraag om raad! Alle tijd met Kerstmis. Luisteren geeft toch wel de meeste ontspanning.


Viva, oktober 2014.

Operatie blij ei, zo wordt je leven leuker.


Margriet, maart 2014.

Dossier schoon huis, schoon hoofd 

Zo ga je van start, aansturen op blijvende verandering. Psychologe Janneke Gaanderse verzorgde samen met Professional Organizer Zamarra Kok de rubriek Schoon Huis, Schoon Hoofd. 

In april 2014 gaven zij voor Margriet lezeressen de workshop Zorgeloos Opruimen en Rommel staat namelijk vaak voor onopgeruimde zorg en stress. Om zowel je huis als je leven op orde te krijgen. Tijdens de workshop werd het probleem bij de wortel aangepakt: je concentreert je eerst op de oorzaak die aan de rommel ten grondslag ligt.  Leer je zorgen los te laten, jezelf vrij te maken en alles wat in de weg staat op te ruimen, zodat de weg vrij is voor jouw “ultieme ik”. Daarna is er voor iedereen een persoonlijke opruimadvies (neem gerust een foto of plattegrondje mee), je gaat dus altijd naar huis met een oplossing die voor JOU werkt.

Lees in het blad het dossier 'Schoon huis, schoon hoofd', klik hier.


Flow Magazine, december 2013.

Een ode aan het klein houden van het leven (en je verwachtingen). 

Hoe lees je de krant?

Over hoe om te gaan met slecht nieuws en de onophoudelijke rampspoed op tv en in de krant. "Realiseer je dat je op een nieuwsbericht reageert. Als slecht nieuws dichtbij komt zoals in de krant of op tv, dan reageren mensen vaak alsof ze midden in de crime-scene staan. En onze gedachten slaan dan op hol. 
Beter: kijk er niet te vaak naar. Richt je op waar je wél controle over hebt: hoe je je leven inricht bijvoorbeeld, met vriendschappen en hobby's (…)

Het leven is onvoorspelbaar en vergankelijk, en dat maakt de mooie momenten juist zo waardevol." 

Wilt u het hele artikel lezen? Stuur dan een  mail   en u ontvangt het artikel digitaal.


Glamour, oktober 2013.

Lady's, mag de lat een tikje lager?

Een gestyled huis, uitdagende droombaan, adonis als vriend en flawless skin. Een perfect leven klinkt prettig, maar is slopend en niet haalbaar.

In het oktobernummer onderzoekt Glamour's Charlotte hoe je kunt leren relativeren. Ook te streberig? Glamour geeft vijf exemplaren van het boek 'Leren Relativeren' van Janneke Gaanderse weg.

Een iets meer hands-on aanpak? U kunt deelnemen aan Janneke's eendaagse cursus 'Leren Relativeren'. Wilt u meedoen aan de cursus? Meld u dan hier aan.


Wilt u dit artikel lezen? Stuur dan een  mail   en u ontvangt het artikel digitaal.


NRC, weekendmagazine LUX, zaterdag 31 augustus 2013.

De smaak van Ellen ten Damme:

"Ik was bezig in Leren Relativeren van Janneke Gaanderse. Heel praktisch. Minder stress en minder negatief denken. Dat is voor mij ook wel eens goed."


Trouw, weekendmagazine TIJD, zaterdag 22 juni 2013.

Hoera, de wasmand is vol! 

Rustig omgaan met de kleine en grote 'drama's van het leven, wie wil dat niet? Relativeren kun je leren, zegt psychologe Janneke Gaanderse. Maar, hoe makkelijk is dat, werkelijk?


Wilt u het hele artikel lezen? Stuur dan een  mail   en u ontvangt het artikel digitaal.


© Praktijk Psychologie Amsterdam 2011 - 2014.  All rights reserved.